Pierwszy występ Linkary widziałem w recenzji Alone in the Dark. Postanowiłem zobaczyć co za filmiki on kręci. No i zaciekawił mnie jeden tytuł: History of Power Rangers. Recenzje komiksów jeszcze mnie średnio interesowały.
Każdy odcinek ma ok 40-50 minut. Lewis zaczyna od oceny czołówki, theme songu. Potem przechodzi do opowiedzenia fabuły całego sezonu. W trakcie tego ocenia też wygląd kostiumów i mechów. Stara się opowiedzieć główny wątek, wspomina też o kilku fillerach (których w PR niemało). Potem przechodzi do oceny poszczególnych postaci, ich zachowań, wpływu na fabułę i wybiera swoją ulubioną i najmniej lubianą. I oczywiście werdykt końcowy.
Proces twórczy trochę trwa. Najpierw ogląda cały sezon (nazwijmy go nr 1). Wypisuje co było ważne, co nie, co się podobało, a co było złe. Gdy obejrzy cały sezon zaczyna oglądać kolejny (nr 2), by już mieć wyrobioną opinię o następnym sezonie. Po tym kręci wideo do sezonu nr 1. Wrzuca go na serwer. Potem ogląda PONOWNIE sezon 2, i jak skończy zabiera się za sezon kolejny (nr 3). I tak dalej.
Jak na razie ukończył 11 z 18 sezonów (policzyłem najnowszy sezon Samurai, który jeszcze nie został wydany w Polsce, a w USA leci jego 8 odcinek). Serię polecam każdemu, kto lubi Power Rangers, lubił, i chce przypomnieć sobie sezony z punktu widzenia dorosłego. No i przy okazji Linkara wtrąci kilka ciekawostek "zza kulis Power Rangers". No i Linkara zrecenzował 2 sezony, które nigdy nie zostały oficjalnie wydane w Polsce, jeden średni, drugi zły.